Gb

Tájékozódási kerékpáros bajnoki rendszer

Érvényes 2012. január 1-től

1. A tájékozódási kerékpár sport bajnoki rendszere

Az országos bajnokságokat az MTFSZ megbízásából és a Tájkerékpár Szakág felügyelete alatt lehet megrendezni. Az országos bajnokságok nyíltak, nincs feljutási rendszer, se selejtező.

2. Országos bajnokságok

A, Egyéni bajnokságok:

  • Nyílt Hosszútávú Egyéni Bajnokság
  • Nyílt Középtávú Egyéni Bajnokság
  • Nyílt Rövidtávú Egyéni Bajnokság
  • Nyílt Pontbegyűjtő Egyéni Bajnokság

B, Nyílt Váltóbajnokság

3. Egyéni Bajnokságok

3.1. Kategóriák

F/N 14, 15-17, 18-20, 21E, 40, 50, F 60, F70

Az egyéni országos bajnokságok kategóriáira létszámkorlát nincs.

3.2. Minimális indítási időköz

Hosszútávon illetve pontbegyűjtőn 3 perc, a többi egyéni számban 2 perc a minimális indítási időköz. Amennyiben a létszámok és az összrajtidő engedi, növelésük javasolt.

3.3 Általános rendelkezések egyéni bajnokságokon

Nevezhetők:

  • az MTFSZ tagszervezeteinek versenyengedéllyel rendelkező, magyar állampolgárságú versenyzői (a bajnoki értékelésbe beszámítanak),
  • nem magyar állampolgárságú versenyzők (a bajnoki értékelésbe nem számítanak bele).

Versenyengedéllyel nem rendelkező versenyzők, külföldi egyesületek versenyzői a bajnoki kategóriába nem nevezhetők. Ők, a versennyel párhuzamosan rendezett, azonos pályát teljesítő nyílt kategóriákban indulhatnak.

5. Váltóbajnokság

5.1. Kategóriák

A Váltóbajnokság három bajnoki kategóriában kerül megrendezésre kétfős váltók részére. Nevezetesen -32; 33-80; 80+ kategóriákban. A váltók nemi kötöttség nélkül állíthatók össze.  A két váltó tag össz életkora határozza meg a kategóriát. Midig azt az életkort kell figyelembe venni, amit a váltó tagok az adott évben betöltenek. Ha valamelyik kategóriába csak egy csapat nevez, akkor a váltót a 33-80-as kategóriához kell sorolni.

5.2. Rendezéstechnikai kérdések

A Váltóbajnokság két rövidtávú pályán (A és B) kerül megrendezésre.  A váltó mindkét tagja egymást váltva mindkét pályát teljesíti (összesen 2x2=4 pályát). A pályák teljesítési sorrendjét az egyes váltóknál kombinálni kell (lehetséges kombinációk: AABB, BBAA, ABBA, BAAB).

Egyesületenként több váltó is nevezhető. Azonos egyesületből induló váltóknak eltérő pályasorrendet kell teljesíteniük (ameddig ez lehetséges).

A váltón belüli versenyzési sorrendet a résztvevő egyesületek határozzák meg. A váltóösszeállítást a verseny 0-idejét 120 perccel megelőzően a rendezőség felé le kell adni, azon a későbbiekben indokolt esetben csak az ellenőrző bíró engedélyével lehet változtatni.

5.3. Általános rendelkezések a Váltóbajnokságon

Nevezhetők az MTFSZ tagszervezeteinek érvényes versenyengedéllyel rendelkező, magyar állampolgárságú versenyzői. Váltónként egy fő nem magyar (érvényes MTFSZ engedéllyel rendelkező) versenyző is nevezhető.

Váltót csak egy egyesületbeliek alkothatnak.

Versenyengedéllyel nem rendelkező versenyzők, külföldi egyesületek versenyzői a bajnoki kategóriába nem nevezhetők. Ők, valamint a vegyes váltók a versennyel párhuzamosan rendezett, azonos pályát teljesítő nyílt váltó kategóriában indulhatnak.

6. Általános rendelkezések az MTFSZ tájékozódási kerékpáros bajnokságaira

A bajnoki cím elnyerésének feltétele, hogy a versenyt legalább két, a bajnokságban értékelhető versenyző vagy váltó eredményesen fejezze be.

A bajnokságokon a bajnoki kategóriák mellett egyéb (nyílt) kategóriák is rendezhetők, de ezen kategóriákban nem lehet bajnoki címet szerezni.

Az eredményhirdetéseknél

  • egyéni bajnokságokon kategóriáként először a magyar állampolgárságú, a bajnoki értékelésbe számító versenyzők eredménye alapján a magyar bajnokság eredményét kell kihirdetni a bajnoki érmek átadásával
  • a Váltóbajnokságon ugyanígy először a magyar bajnokság (beleértve az esetleges egy fő külföldi versenyzőt) eredményét kell kihirdetni a bajnoki érmek átadásával
  • ezt követően kategóriáként a verseny eredményét kell kihirdetni a tiszteletdíjak átadásával, a kategória összes indulójának eredményét figyelembe véve.
Vba2
Film
  Május 4. Normafa
  Május 11. Budatétény
  Május 18. Tárnok
  Május 25. Normafa
  Június 1. Kamaraerdő
  Június 8. Péterhalom
1 Április 1. Csopak
2 Április 2. Csopak
3 Április 8. Slovenij Gradec (SLO)
4 Április 9. Slovenij Gradec (SLO)
5 Április 22. Welten (A)
6 Április 23. Welten (A)
7 Április 29. Veszprém - Márkó
8 Április 30. Veszprém - Márkó
9 Július 22. Zebegény
10 Július 23. Zebegény
11 Augusztus 12. Nagybánya (RO)
12 Augusztus 13. Nagybánya (RO)
13 Szeptember 2. Pákozd
14 Szeptember 3. Pákozd
15 Szeptember 9. Miskolc
16 Szeptember 10. Miskolc
17 Szeptember 23. Cserszegtomaj
18 Szeptember 24. Cserszegtomaj

A 2016-os sorozat végeredménye az alábbi táblázatban tekinthető meg:

Excel

Korábbi évek: 2015 2014 2013, 2012, 2011