Gb

Mi a tájékozódási kerékpár?

A tájékozódási kerékpár (bizalmas kontextusban tájkerékpár, esetleg tájbringa) a tájékozódási sportok egyik nemzetközi (IOF) és hazai (MTFSZ) szövetség által elismert szakága.

A feladatot két irányból lehet megközelíteni. Tájékozódási futó szempontból annyi benne a különlegesség, hogy a pályát kerékpárral kell teljesíteni. Bringások számára viszont úgy írható le, mint egy normál hegyikerékpár verseny (műfaját tekintve leginkább XCO), amelynek nincs kijelölt útvonala, csupán a pálya bizonyos pontjainak meghatározott sorrendben való érintése kötelező, két ilyen ellenőrzőpont között pedig a versenyző arra megy, amerre akar, ehhez a rendezőség mindössze egy térképet biztosít.

Jellemzően a versenyzők is ebből a két forrásból kerülnek ki, legnagyobb részük tájfutó gyökerekkel rendelkezik, de szép számmal akadnak montisok is, akik megtanulták a térképolvasást.

Ramune
Ellenőrzőpont
Minta
Térkép

Hazai viszonyok között a legrangosabb eseménynek a magyar bajnokságok számítanak, melyekből öt van egy évben:

  • Sprint: férfi elit számára 25-30 perces győztesidőre tervezett, rövid, de nagy odafigyelést igénylő, pörgős pályával.
  • Középtáv: 50-55 perces győztesidőre tervezett, minden feladatot egyformán tartalmazó "kiegyensúlyozott" pályával.
  • Hosszútáv: 90-100 perces győztesidőre tervezett, elsősorban nagy döntéseket (útvonalválasztást) igénylő, fizikailag nehéz pályával.
  • Pontbegyűjtő: hosszra leginkább egy túlméretezett középtávra hasonlít, de a pontok sorrendje itt nem kötött, tehát még az ideális sorrendet is ki kell találni.
  • Váltó: többféle manifesztációjából nálunk az ún. 2x2 fős honosodott meg, amely azt jelenti, hogy a 2 fős csapatok tagjai fejenként kétszer mennek ki a kimondottan gyors, a sprintnél is rövidebb pályákra.

Nemzetközi szinten a sportág legrangosabb eseménye a minden évben megrendezett Világbajnokság, melyen kb. 20-25 ország 150-200 versenyzője vesz részt. Ezen kívül a négy fordulós Világkupa sorozaton indulhatnak a válogatottak, valamint bárki számára nyitott a Világranglista futamok intézménye, amely az egyes nagyobb nemzeti versenyek eredményei alapján rangsorolja a versenyzőket. A sportágra egyébként is jellemző a "szomszédolás", magyar versenyzők sokat járnak külföldre (elsősorban Ausztriába, Szlovákiába és Csehországba), illetve a hazai versenyek is mindig számíthatnak látogatókra.

Viszonylag fiatal sportág lévén (az első Világbajnokságot 2002-ben rendezte Franciaország) a létszámok nem nagyok, se itthon, se külföldön. A feladat komplexitása is erős szűrő. Azonban rendkívül szórakoztató, egyszersmind minden ízében kemény kihívás, melyhez egy nagyon barátságos, családias közösség tartozik.

Vba2
Film
1 Április 9. Tata
2 Április 10. Tata
3 Április 30. Blumau-Neurißhof, Katzelsdorf (A)
4 Május 1. Blumau-Neurißhof, Katzelsdorf (A)
5 Július 2. Hidegkút
6 Július 3. Hidegkút
7 Augusztus 20. Veszprém
8 Augusztus 21. Veszprém
9 Augusztus 26. Šternberk (CZ)
10 Augusztus 27. Šternberk (CZ)
11 Augusztus 28. Šternberk (CZ)
12 Szeptember 3. Miskolc
13 Szeptember 4. Miskolc
14 Szeptember 24. Kiskunmajsa
15 Szeptember 25. Kiskunmajsa

A 2016-os sorozat végeredménye az alábbi táblázatban tekinthető meg:

Excel

Korábbi évek: 2015 2014 2013, 2012, 2011