Gb

Mi a tájékozódási kerékpár?

A tájékozódási kerékpár (bizalmas kontextusban tájkerékpár, esetleg tájbringa) a tájékozódási sportok egyik nemzetközi (IOF) és hazai (MTFSZ) szövetség által elismert szakága.

A feladatot két irányból lehet megközelíteni. Tájékozódási futó szempontból annyi benne a különlegesség, hogy a pályát kerékpárral kell teljesíteni. Bringások számára viszont úgy írható le, mint egy normál hegyikerékpár verseny (műfaját tekintve leginkább XCO), amelynek nincs kijelölt útvonala, csupán a pálya bizonyos pontjainak meghatározott sorrendben való érintése kötelező, két ilyen ellenőrzőpont között pedig a versenyző arra megy, amerre akar, ehhez a rendezőség mindössze egy térképet biztosít.

Jellemzően a versenyzők is ebből a két forrásból kerülnek ki, legnagyobb részük tájfutó gyökerekkel rendelkezik, de szép számmal akadnak montisok is, akik megtanulták a térképolvasást.

Ramune
Ellenőrzőpont
Minta
Térkép

Hazai viszonyok között a legrangosabb eseménynek a magyar bajnokságok számítanak, melyekből öt van egy évben:

  • Sprint: férfi elit számára 25-30 perces győztesidőre tervezett, rövid, de nagy odafigyelést igénylő, pörgős pályával.
  • Középtáv: 50-55 perces győztesidőre tervezett, minden feladatot egyformán tartalmazó "kiegyensúlyozott" pályával.
  • Hosszútáv: 90-100 perces győztesidőre tervezett, elsősorban nagy döntéseket (útvonalválasztást) igénylő, fizikailag nehéz pályával.
  • Pontbegyűjtő: hosszra leginkább egy túlméretezett középtávra hasonlít, de a pontok sorrendje itt nem kötött, tehát még az ideális sorrendet is ki kell találni.
  • Váltó: többféle manifesztációjából nálunk az ún. 2x2 fős honosodott meg, amely azt jelenti, hogy a 2 fős csapatok tagjai fejenként kétszer mennek ki a kimondottan gyors, a sprintnél is rövidebb pályákra.

Nemzetközi szinten a sportág legrangosabb eseménye a minden évben megrendezett Világbajnokság, melyen kb. 20-25 ország 150-200 versenyzője vesz részt. Ezen kívül a négy fordulós Világkupa sorozaton indulhatnak a válogatottak, valamint bárki számára nyitott a Világranglista futamok intézménye, amely az egyes nagyobb nemzeti versenyek eredményei alapján rangsorolja a versenyzőket. A sportágra egyébként is jellemző a "szomszédolás", magyar versenyzők sokat járnak külföldre (elsősorban Ausztriába, Szlovákiába és Csehországba), illetve a hazai versenyek is mindig számíthatnak látogatókra.

Viszonylag fiatal sportág lévén (az első Világbajnokságot 2002-ben rendezte Franciaország) a létszámok nem nagyok, se itthon, se külföldön. A feladat komplexitása is erős szűrő. Azonban rendkívül szórakoztató, egyszersmind minden ízében kemény kihívás, melyhez egy nagyon barátságos, családias közösség tartozik.

Logo_general_mtbohu
Film
Hu Április 14. Balaton MTBO
Si Április 21. Slovenij Gradec Kupa
At Április 28. Osztrák Kupa 3 - 5
Hu Május 5. Kalandtúra Két Keréken
Sk Május 12. Szlovák Kupa, Magyar Kupa, Cseh Kupa
At Június 2. Osztrák Kupa 6 - 7
1 Április 14. Nemesvámos
2 Április 15. Nemesvámos
3 Május 12. Sastin-Straze (SK)
4 Május 13. Sastin-Straze (SK)
5 Június 2. Buchschachen (A)
6 Június 3. Buchschachen (A)
7 Július 21. Farkasgyepű
8 Július 21. Farkasgyepű
9 Július 22. Farkasgyepű
10 Szeptember 1. Pécsely
11 Szeptember 2. Pécsely
12 Szeptember 8. Nagybánya (RO)
13 Szeptember 9. Nagybánya (RO)
14 Szeptember 22. Eger
15 Szeptember 23. Eger
16 Október 6. Sopron
17 Október 7. Sopron

A 2016-os sorozat végeredménye az alábbi táblázatban tekinthető meg:

Excel

Korábbi évek: 2015 2014 2013, 2012, 2011