Gb
Previous
Kezdődik
2016. április 19. (K) , Marosffy Dániel

Lezajlott az első itthoni tájbringás hétvége, kezdődik a szezon!

Kicsit borús volt, kicsit szeles, kicsit hideg, de ez nem szegte a kedvét a versenyzőknek, akik négy különböző országból érkeztek Tata környékére a Magyar Kupa első két versenyére, melynek egyik napja egyből a Pontbegyűjtő OB is volt.

mtbo_tata

Az első nap egy normáltávnak tervezett hagyományos verseny volt Dunaszentmiklós mellett. Sajnos a verseny előtti eső nem tett jót a szintes terepnek, így a pályák időben kicsit hosszabbak lettek a tervezettnél. Ez kellően meg is adta az idei szezonkezdésnek a lendületet, de szoros küzdelmek alakultak ki, férfi felnőtt B kategóriában 107 perc után az első három helyezés fél percen belül sorakozott fel.

Az legerősebb pályát leggyorsabban a cseh Jan Graubner teljesítette, aki annyit fűzött hozzá a verseny végén, hogy jó volt, de a sár miatt nehezebb volt, mint amire számított. A harmadik helyen záró Bedő Csaba (BSC) is osztotta a véleményét:

„Ha tudom, hogy ez ennyi lesz, akkor viszek magammal gélt és egyéb túlélő felszerelést. Amire szükség is lett volna, mert több út volt a valóságban, mint a térképen Ha elveszek, kereshettek volna a többiek. Persze az erdészettel nem lehet mit kezdeni, meg az eső sem segít az útminőségekben, de azért lehetett volna jobb a térkép. Ebben a béta-teszt állapotban okozott meglepetéseket, na!”

A Bécsben élő és erre a napra idelátogató Keith Dawson az edzés és a kaland érdekében szintén a férfi elit pályán indult. Saját bevallása szerint nem nyerni jött és a következő gondolatokkal zárta a napot: „For a good training it was okay. A bit though, but really fun.” (Edzésnek jó volt. Kicsit erős, de élvezhető.)

Ha lett volna vesztese a napnak, akkor az Jordán Soma (DTC) lett volna, aki nemes egyszerűséggel elment a befutópont mellett. Szerencsére egy jó adag szarkazmussal az ilyen traumákat jól lehet kezelni.

mtbo_Megalodusz_A

Megalódusz Kupa, F21E pálya

Másnap a tatai tóvidék várta a mezőnyt. A CsTSz-ekről már ismert utak mellett a terep egy kis résszel gazdagodott, mely a Kálvária domb kőfejtőjét és a tópart egy új szakaszát tartalmazta izgalmas ösvénykékkel és kajla úthálózattal. No meg, az elengedhetetlen mocsarak, beszántott utak és az ösvényeken gubbasztó horgászok is nehezítették a versenyzők dolgát.

A versenynap aztán a pontbegyűjtő műfaj miatt is meghozta a maga érdekességeit. Mivel a térkép igen nagy volt, sok út le volt tiltva, valamint az autópálya és az Által-ér fix átjárási pontokat szabtak meg, ezért jöttek a meglepetések szépen sorban. Horváth Adrienn (Rehab SC) például bal lábban kelt fel aznap:

„Azzal kezdtem, hogy eltéptem a láncomat. Defektet tudok szerelni, de ezt magamtól verseny közben nem tudom megoldani. Szerencsére a rajtban kaptam segítséget és pótalkatrészt, így mehettem vissza a pontvadászatra. Jó sorrendet sikerült kitalálni, egész elégedett voltam vele. Csak sajnos az már a célban derült ki, hogy ebben a jó sorrendben a 31-es pont egyszerűen nem volt benne, pedig benne kellett volna legyen. Visszamentem érte, megfogtam, majd újra elmentem a célba. De legalább lett összetett eredményem a két napra.”

Az ominózus 31-es pontról Dosek Ágoston például bevállalta az „ismeretlent” és a vár felől kerülte a tavat, ami nem volt egyértelműen jó döntés. Mások meg a 47-es pontnál található műtárgynál próbálták meg a szerencséjüket és mentek be a szántóföldek és mocsarak közé.

mtbo_pontbegyujto_A

Pontbegyűjtő OB

A legtöbb pontot tartalmazó pályán ismét a cseh Jan Graubner bizonyult a leggyorsabbnak. Utána diadalmaskodott a rutin: Füzy Annának (OSC) sikerült még 70 percen belül teljesítenie a távot. (A női elit mezőny ugyanazon a pályán versenyzett, mint a férfi elit, férfi junior és férfi 40.) Viraszkó „Süti” Zoltán (DTC) magabiztosan győzött a férfiak között maga mögé utasítva Fekete Ágostont (ZTC), akinek a felnőtt mezőny még új, a bajnokság kedvéért nevezett csak felnőttben. Összetettben a legjobb magyarként az alábbiakat mondta:

Mindkét nap pályái izgalmasak és gondolkodtatóak voltak, de főleg az első napi terep tetszett. A meredek emelkedőkön értékes másodperceket tudtam hozni az ellenfeleimhez képest. Egy nagyobb hibát ejtettem, egy útvonalválasztásos átmeneten 2 percet kaptam a többiektől, mivel túl nagyot kerültem. A második nap is jól sikerült a pontfogási sorrend megválasztása, így bár az elején küzdöttem a sárral, a pálya felétől csak száguldanom kellett. Nagyon tetszett, hogy még a városi részen is izgalmasra sikeredett a pálya, volt min gondolkozni menet közben. Összességben nagyon elégedett voltam az eredménnyel, remélem, sikerül fenntartani ezt a formát az elkövetkezendő versenyeken is.”

A hétvége szezonkezdésnek jó volt, reméljük, hogy legközelebb az idő is jobb lesz.

Szombati eredmények

Vasárnapi eredmények

Logo_general_mtbohu
Film
Hu Április 14. Balaton MTBO
Si Április 21. Slovenij Gradec Kupa
At Április 28. Osztrák Kupa 3 - 5
Hu Május 5. Kalandtúra Két Keréken
Sk Május 12. Szlovák Kupa, Magyar Kupa, Cseh Kupa
At Június 2. Osztrák Kupa 6 - 7
1 Április 14. Nemesvámos
2 Április 15. Nemesvámos
3 Május 12. Sastin-Straze (SK)
4 Május 13. Sastin-Straze (SK)
5 Június 2. Buchschachen (A)
6 Június 3. Buchschachen (A)
7 Július 21. Farkasgyepű
8 Július 21. Farkasgyepű
9 Július 22. Farkasgyepű
10 Szeptember 1. Pécsely
11 Szeptember 2. Pécsely
12 Szeptember 8. Nagybánya (RO)
13 Szeptember 9. Nagybánya (RO)
14 Szeptember 22. Eger
15 Szeptember 23. Eger
16 Október 6. Sopron
17 Október 7. Sopron

A 2016-os sorozat végeredménye az alábbi táblázatban tekinthető meg:

Excel

Korábbi évek: 2015 2014 2013, 2012, 2011